Council Meeting Date: February 12, 2007 Agenda Item: 7(d)

CITY COUNCIL AGENDA ITEM
CITY OF SHORELINE, WASHINGTON

AGENDA TITLE: Ordinance #458 — Modifying Term Limits for Park Board
DEPARTMENT: Parks, Recreation, and Cuitural Services
PRESENTED BY: Dick Deal, PRCS Director

PROBLEM/ISSUE STATEMENT:

The Shoreline Municipal Code Chapter 2.55 established term limits for the Park,
Recreation, and Cultural Services Board (Park Board) members. The Code was
created in 1998 and limits Park Board members to two four-year terms. This was done
initially to stagger the expiration dates for terms of some members who served only two
years on their first term; since then all terms have been four-year terms.

The Park Board is very active in assisting and guiding Parks, Recreation, and Cultural
Services staff in the development of master site plans and facility improvements.
Currently there are nineteen park projects scheduled in the 2007 — 2012 Capital
Improvement Plan. The number of projects increased substantially with the passage of
the Park, Open Space, and Trails Bond Issue in May 2006. Eight of the current Park
Board members are now serving their second term and based on the existing Code, will
not be eligible for re-appointment at the end of their term. Five Park Board member
terms will expire in March 2007, with three additional terms expiring in March 2009. All
will have served the maximum time allowable by existing Code and will need to be
replaced.

Staff is confident there are other community members interested in serving on the Park
Board, but to lose 80% of the Park Board membership with their historical knowledge
and perspective at this critical time in the development of our park system will be difficult
for the continuity of our programs and projects.

As discussed at the City Council meeting on January 22, 2007 the addition of a third
four-year term for Park Board members will allow staff to complete the majority of bond
issue and other CIP projects with guidance from the Board that helped create these
opportunities for improvements. Attached is Ordinance No. 458 that reflects the City
Council’'s comments at the January 22" meeting. Changes in the attached Ordinance
include:

¢ The creation of two new youth positions for sixteen to twenty-five year olds

¢ The elimination of the “alternate” position at the completion of their current term

e Increasing the number of four-year terms a member can serve from two terms to

three terms.
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At the Thursday, January 25" meeting of the Park Board, there was much discussion on
this proposal and members were pleased with the Council's interest in allowing an
additional four-year term. They also thought the creation of two youth positions was a
very good idea. They asked staff to relay to Council that they would prefer the following
changes be considered for these positions.

¢ Youth members serve a two-year term (not four-years terms as proposed)

¢ All City of Shoreline middle school and high school students be eligible to apply

for these positions (not sixteen to twenty-five year olds as proposed)

FINANCIAL IMPACT:
There is no financial impact created by adding the youth positions, eliminating the
current “alternate” position, or adding the additional four-year term.

RECOMMENDATION

Staff recommends that the City Council adopt Ordinance No. 458 with the following
modifications as recommended by the Park Board:
e Youth terms are two-year terms
e Youth terms are open to all middle school and high school students who reside in
the City of Shoreline.

Approved By: City Manag@ﬁty Attornevg

Attachments: Ordinance No. 458
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ORDINANCE NO. 458

AN ORDINANCE OF THE CITY OF SHORELINE, WASHINGTON,
REMOVING AMENDING TERM LIMITS AND ADDING YOUTH
MEMBERS TO THE PARKS BOARD; AND AMENDING SHORELINE
MUNICIPAL CODE CHAPTER 2.55.

WHEREAS, The City of Shoreline established term limits of two consecutive terms for
appointees to the Parks Board when this advisory bodies was created; and

WHEREAS, the Council finds that the Council reappointment process for new terms
protects the City’s interest in diverse viewpoints and citizen opportunity to serve without
arbitrarily sacrificing valuable experience and expertise with excessive limits on consecutive
terms; and

WHEREAS, the youth of our community are primary users of parks, trails and
recreational programs and their representation on the Parks Board should be encouraged and
assured; now therefore

THE CITY COUNCIL OF THE CITY OF SHORELINE, WASHINGTON, DO
ORDAIN AS FOLLOWS:

Section 1. Amendment. Shoreline Municipal Code 2.55.020 is amended as follows:

The board shall consist of eleven members.. Only persons who reside, own
property or are employed in the city of Shoreline shall be eligible for membership on the
parks, recreation and cultural services board. Two members shall be between the ages of
sixteen and twenty-five at the beginning of their term in addition to meeting other
eligibility requirements. Members shall serve without compensation but may be
reimbursed for reasonable expenses pursuant to city ordinances and policies. The position
of a member shall become vacant upon such member’s ceasing to reside within, own
property within, or be employed within the Shoreline city limits. The position of a
member shall be forfeited and become vacant for failure to attend three regular
consecutive meetings of the board, unless such absence is excused by a majority of the
board. Vacancies occurring other than through the expiration of terms shall be filled for
the unexpired terms in the same manner as for appointments as provided in this chapter.

Members shall serve four-year terms with no member serving more than three
consecutive four-year terms. Terms shall expire the thirty-first day of March. Ne-beard

member-shall serve-more-than10-consecutive-years-.

Section 2. Implementation. The amendments of Section 1 of this ordinance changing
the limits on consecutive terms shall take effect with the effective date of this ordinance. The
amendments of Section 1 changing the membership of the board shall be implimented as
follows:
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a. The removal of the alternate member from board membership shall take effect at
the expiration of the two-year term of the current alternate member.

b. The two additional positions to the board added by the amendment shall be filled
by members satisfying the youth qualifications. One of these positions shall be added on April 1,
2007, the second shall be added on April 1, 2009.

Section 2. Publication, Effective Date. A summary of this ordinance consisting of its

title shall be published in the official newspaper of the City. This ordinance shall take effect and
be in full force five days after passage and publication.

PASSED BY THE CITY COUNCIL ON January 22, 2007.

Mayor Robert L. Ransom

ATTEST: APPROVED AS TO FORM:
Scott Passey Tan Sievers
City Clerk City Attorney

Date of Publication:
Effective Date:
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