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STATE BUILDING CODE INTERPRETATION NO. 11-Sept01 
 

 
CODE: 2009 IBC/IFC 

 2009 IEBC 

SECTION: IBC Sections 903.2.8, 3401.3, 3408.1, 3412.2.2; IFC Sections 102.3, 903.2.8 

IEBC Section 912 

QUESTION: The owner of an existing mixed use, three level building is proposing to change a 

portion of the lower level from a Group B occupancy to an A-2 occupancy that will 

provide live music, food and drink, including alcohol. The existing building includes 

a Group R-1 occupancy as the top level, and Group B occupancies on the mid and 

lower levels. Each level is approximately 6,000 square feet. Is the building required 

to be sprinkled throughout? 

ANSWER: The answer to this question is based on what codes are being used by the 

designer/owner. 

 If the International Building Code is cited as the governing document, Section 

3412.2.2 would require the building to be sprinkled throughout if the portion of 

the building undergoing the occupancy change was not separated per Table 

508.4. If the portion of the building had adequate separation, only that portion 

being changed would need to be sprinkled. 

If the International Existing Building Code is cited as the governing document, 

Section 912.1 and Section 912.2.2 would require the building to be sprinklered 

throughout if the portion of the building undergoing the occupancy change was 

not separated with fire barriers.  If the portion of the building had adequate 

separation, only that portion being changed would need to be. 

In the IEBC, Section 912.1.1.1 discusses non-separated requirements. If the 

change of occupancy is only part of the building and not separated by fire 

barriers, then all of Chapter 8 applies to the entire building.  Section 912.1.1.2 

states that if there is separation with fire barriers, only the separated portion is 

required to comply with Chapter 8. Sections 912.2.1 and 912.2.2.2 discuss the 

fire protection required. Both of those paragraphs refer to “...shall be provided 

throughout the area where the change of occupancy occurs.” The issue is what 

does “area” mean in those sections. To be consistent, the area is defined as the 

separated area of the new occupancy.   

 

SUPERSEDES: None 

 

REQUESTED BY: City of Leavenworth  
 
 


