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Council Meeting Date:  July 15, 2013  Agenda Item: 8(a)  
              

 
CITY COUNCIL AGENDA ITEM 

CITY OF SHORELINE, WASHINGTON 
 

 

AGENDA TITLE: Discussion and Adoption of Ordinance No.666 Amending Shoreline 
Municipal Code Chapters 2.25.020 and 2.55.020 to Amend the 
Membership Terms of Youth Positions on the Parks, Recreation, 
and Cultural Services Board and Library Board, waiving second 
reading per Council Rule 3.5B 

DEPARTMENT: Parks, Recreation and Cultural Services 
PRESENTED BY: Dick Deal, Parks, Recreation, and Cultural Services Director 
ACTION:     __X__ Ordinance     ____ Resolution     ____ Motion                   

____ Discussion    ____ Public Hearing 
 

PROBLEM/ISSUE STATEMENT:  
In 2007, the Shoreline City Council added two youth positions to the Shoreline Parks, 
Recreation, and Cultural Services (PRCS) Board and two youth positions to the 
Shoreline Library Board.  Youth currently serve two-year terms beginning April 1 and 
expiring March 31 and must be between the ages of 15 and 19 years at time of the 
appointment. Having youth on the Boards has provided a valuable perspective and 
resulted in better discussions and decisions on Board matters that impact the youth of 
Shoreline. 
 
Historically staff has been able to fill these positions, but usually had only two or three 
youth applicants when positions were open. However, this winter when we were 
attempting to fill two youth positions for each Board there were no youth PRCS Board 
applicants, and only one youth Library Board applicant. Staff advertised the openings in 
Currents, on the City’s website, and in local high schools. 
 
Staff is pursuing a change in service terms to make membership on the PRCS and 
Library Boards more accessible to youth in the Shoreline community.  Changing the 
terms from two years to one year, and having the terms coincide with the academic 
calendar (September – June) are expected to attract more students interested in 
serving.  Adoption of Ordinance No. 666 (Attachment A) will amend the Shoreline 
Municipal Code (SMC) to reflect these recommended changes. 
 
RESOURCE/FINANCIAL IMPACT:  
There is no resource/financial impact. 
 

RECOMMENDATION 
Staff recommends that Council waive Council Rule 3.5B requiring a second reading and 
adopt Ordinance No. 666 reducing the youth membership term of the Parks, Recreation 
and Cultural Services Board and the Library Board from two-years to one-year term with 
terms beginning September 1 and expiring June 30.  
Approved By: City Manager JU City Attorney IS 
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INTRODUCTION 
 
In an effort to increase youth participation on the PRCS and Library Boards, staff 
recommends changing the terms of service from two-year terms to one-year terms, 
renewable a total of three times for a maximum term of four years. Staff also proposes 
that the terms of service mirror the academic calendar beginning on September 1 and 
expiring June 30 annually, unless the student has been re-appointed for an additional 
term.  In that case the student would continue service through the summer and begin 
serving their next term September 1st. Staff would solicit applications for youth Board 
positions in late winter/early spring with an expectation that appointments would be 
confirmed before the end of the school year.  
 

BACKGROUND 
 
The PRCS Board advises the City Council and City staff on a variety of parks, 
recreation and environmental issues including trees on public property, park operation 
and design, program activities, property acquisition, public art and development of rules 
and regulations. The Library Board provides information and makes recommendations 
related to the Shoreline and Richmond Beach Libraries, promotes programs and 
reviews library policies.  
 
In 2007 the City Council added two youth members to the PRCS and Library Boards. 
Currently youth appointed to these positions must be between the ages of 15 and 19 at 
the beginning of their term and serve two-year terms beginning on April 1 and expiring 
on March 31.  
 

RECOMMENDATION 
 
Staff recommends that Council waive Council Rule 3.5B requiring a second reading and 
adopt Ordinance No. 666 reducing the youth membership term of the Parks, Recreation 
and Cultural Services Board and the Library Board from two-years to one-year term with 
terms beginning September 1 and expiring June 30. 
 
ATTACHMENTS 
Attachment A – Ordinance No. 666 
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ORDINANCE NO. 666 
 

AN ORDINANCE OF THE CITY OF SHORELINE, WASHINGTON, 
AMENDING THE TERM OF YOUTH MEMBERS OF THE CITY'S LIBRARY 
AND PARKS, RECREATION AND CULTURAL SERVICES BOARD; AND 
AMENDING SHORELINE MUNICIPAL CODE 2.55.020 AND 2.25.020 

 
 WHEREAS, in 2007 the City Council added two youth members to the PRCS and 
Library Boards with two-year terms beginning on April 1 and expiring on March 31;  
and  
 
 WHEREAS, to encourage greater youth participation in these two Boards, the term 
should be shortened to one academic year unless the Board member is reappointed; now 
therefore 
 
 THE CITY COUNCIL OF THE CITY OF SHORELINE, WASHINGTON DO 
ORDAIN AS FOLLOWS: 
 
 Section 1.  Amendment. Shoreline Municipal Code sub section 2.25.020Membership is 
amended to read as follows: 
 

2.25.020 Membership 
A. Only persons who reside in the city of Shoreline, own property there, or are employed 
in Shoreline shall be eligible for membership on the library board. Two members shall be 
between the ages of 15 and 19 at the beginning of their term and shall be nonvoting 
members. Members shall serve without compensation but may be reimbursed for 
reasonable expenses pursuant to city ordinances and policies. The position of a member 
shall become vacant upon such member’s ceasing to reside within, own property within, 
or be employed within the Shoreline city limits. The position of a member shall be 
forfeited and become vacant for failure to attend three regular consecutive meetings of 
the board, unless such absence is excused by a majority of the members of the board. 
Vacancies occurring other than through the expiration of terms shall be filled for the 
unexpired terms in the same manner as for appointments as provided in this chapter. 
 
B. Library board members shall serve four-year terms, except that youths appointed to 
the two age-restricted positions shall serve two-yearone-year  terms. Terms shall expire 
the thirty-first day of March, except youth member terms shall begin on September 1 and 
expire on June 30 unless the youth is appointed to an additional term. No library board 
member shall serve more than eight consecutive years, and youth members shall serve no 
more than four consecutive years.  
 
 
Section 2. Amendment. Shoreline Municipal Code sub section 2.55.020Membership is 

amended to read as follows: 
 
2.55.020 Membership. 
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The board shall consist of nine members. Only persons who reside, own property 
or are employed in the city of Shoreline shall be eligible for membership on the parks, 
recreation and cultural services board. Two members shall be between the ages of 15 and 
19 at the beginning of their term in addition to meeting other eligibility requirements and 
shall be nonvoting members. Members shall serve without compensation but may be 
reimbursed for reasonable expenses pursuant to city ordinances and policies. The position 
of a member shall become vacant upon such member’s ceasing to reside within, own 
property within, or be employed within the Shoreline city limits. The position of a 
member shall be forfeited and become vacant for failure to attend three regular 
consecutive meetings of the board, unless such absence is excused by a majority of the 
board. Vacancies occurring other than through the expiration of terms shall be filled for 
the unexpired terms in the same manner as for appointments as provided in this chapter. 

 
Members shall serve four-year terms; provided however, that youths appointed to 

the two age-restricted positions shall serve two-yearone-year  terms. No member shall 
serve more than three consecutive four-year terms, and youth members shall be limited to 
two consecutive two-year terms. Terms shall expire the thirty-first day of March., except 
youth member terms shall begin on September 1 and expire on June 30 unless the youth 
is appointed to an additional term.  
 
 
Section 3.  Effective Date.  A summary of this ordinance consisting of its title shall be 

published in the official newspaper of the City.  The ordinance shall take effect and be in full 
force five days after passage and publication. 

 
ADOPTED BY THE CITY COUNCIL ON JULY 15, 2013. 

 
 
              

Keith A. McGlashan, Mayor    
 
ATTEST:      APPROVED AS TO FORM: 
 
 
             
Scott Passey      Ian Sievers 
City Clerk             City Attorney 
 
Publication Date: , 2013 
Effective Date:    2013  
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ORDINANCE NO. 666 
 

AN ORDINANCE OF THE CITY OF SHORELINE, WASHINGTON, 
AMENDING THE TERM OF YOUTH MEMBERS OF THE CITY'S LIBRARY 
AND PARKS, RECREATION AND CULTURAL SERVICES BOARD; AND 
AMENDING SHORELINE MUNICIPAL CODE 2.55.020 AND 2.25.020 

 
 WHEREAS, in 2007 the City Council added two youth members to the PRCS and 
Library Boards with two-year terms beginning on April 1 and expiring on March 31;  
and  
 
 WHEREAS, to encourage greater youth participation in these two Boards, the term 
should be shortened to one academic year unless the Board member is reappointed; now 
therefore 
 
 THE CITY COUNCIL OF THE CITY OF SHORELINE, WASHINGTON DO 
ORDAIN AS FOLLOWS: 
 
 Section 1.  Amendment. Shoreline Municipal Code sub section 2.25.020Membership is 
amended to read as follows: 
 

2.25.020 Membership 
A. Only persons who reside in the city of Shoreline, own property there, or are employed 
in Shoreline shall be eligible for membership on the library board. Two members shall be 
between the ages of 15 and 19 at the beginning of their term and shall be nonvoting 
members. Members shall serve without compensation but may be reimbursed for 
reasonable expenses pursuant to city ordinances and policies. The position of a member 
shall become vacant upon such member’s ceasing to reside within, own property within, 
or be employed within the Shoreline city limits. The position of a member shall be 
forfeited and become vacant for failure to attend three regular consecutive meetings of 
the board, unless such absence is excused by a majority of the members of the board. 
Vacancies occurring other than through the expiration of terms shall be filled for the 
unexpired terms in the same manner as for appointments as provided in this chapter. 
 
B. Library board members shall serve four-year terms, except that youths appointed to 
the two age-restricted positions shall serve two-yearone-year  terms. Terms shall expire 
the thirty-first day of March, except youth member terms shall begin on September 1 and 
expire on June 30 unless the youth is appointed to an additional term. No library board 
member shall serve more than eight consecutive years two consecutive four-year terms, 
and youth members shall serve no more than four consecutive years two consecutive one-
year terms.  
 
 
Section 2. Amendment. Shoreline Municipal Code sub section 2.55.020Membership is 

amended to read as follows: 
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2.55.020 Membership. 
A.  The board shall consist of nine members. Only persons who reside, own property or 
are employed in the city of Shoreline shall be eligible for membership on the parks, 
recreation and cultural services board. Two members shall be between the ages of 15 and 
19 at the beginning of their term in addition to meeting other eligibility requirements and 
shall be nonvoting members. Members shall serve without compensation but may be 
reimbursed for reasonable expenses pursuant to city ordinances and policies. The position 
of a member shall become vacant upon such member’s ceasing to reside within, own 
property within, or be employed within the Shoreline city limits. The position of a 
member shall be forfeited and become vacant for failure to attend three regular 
consecutive meetings of the board, unless such absence is excused by a majority of the 
board. Vacancies occurring other than through the expiration of terms shall be filled for 
the unexpired terms in the same manner as for appointments as provided in this chapter. 

 
B.  Members shall serve four-year terms; provided however, that youths appointed to the 
two age-restricted positions shall serve two-year terms. No member shall serve more than 
three consecutive four-year terms, and youth members shall be limited to two consecutive 
two-year terms. Terms shall expire the thirty-first day of March Parks board members 
shall serve four-year terms; provided however, that youths appointed to the two age-
restricted positions shall serve one-year terms.  Terms shall expire on the thirty-first day 
of March, except youth member terms shall begin on September 1 and expire on June 30 
unless the youth member is appointed to an additional term.  No parks board member 
shall serve more than three consecutive four-year terms, and youth members shall serve 
no more than two consecutive one-year terms. 
 
 
Section 3.  Effective Date.  A summary of this ordinance consisting of its title shall be 

published in the official newspaper of the City.  The ordinance shall take effect and be in full 
force five days after passage and publication. 

 
ADOPTED BY THE CITY COUNCIL ON JULY 15, 2013. 

 
 
              

Keith A. McGlashan, Mayor    
 
ATTEST:      APPROVED AS TO FORM: 
 
 
             
Scott Passey      Ian Sievers 
City Clerk             City Attorney 
 
Publication Date: , 2013 
Effective Date:    2013  
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